Som jag tidigare nämnt är jag pensionerad sedan länge men lever fortfarande i termer av terminer och läsår. Det var ju så att jag tyckte att sommaren är alldeles för kort för alla de sysslor man borde hinna med. Pensionärslivet har dock kommit till min räddning så att jag nu kan fortsätta med sysslorna också sedan läsåret börjat.

Och vilka är sysslorna då? Vi har ett sommarställe där vi (jag och min fru) odlar en massa grönsaker och potatis. Vi eldar med ved i en vedspis hemma i köket och med ved också i bastun. Veden tar vi ur egen skog och körs hem när den har torkat, sågats och klyvts. Vi plockar bär som blir saft och sylt, äpplen som bli mos. På det andra sommarstället, som ligger i skärgården, växter blåbärsriset två meter från trappan. I sjön lägger vi ut nät och får fisk av olika slag. Abborrarna filéar jag. Med kastspö fångar jag gädda som blir till fiskbullar.

Till sysslorna hör också att vara ett stöd för barn och barnbarn. Det känns bra att kunna hjälpa till med både det ena och det andra. Barnbarnet Maja, som bor i Helsingfors, hälsade på för en tid sedan. Hon hade med sig en bok som hon gärna ville tipsa om. Bokens titel var ”Längtan hem” och handlade om Viivi och hennes syster som flytt vinterkriget i Finland och kommit till en fosterfamilj i Gävle.

Maja tyckte att boken var bra för att den handlade om verkliga saker under en svår tid i Finland. Berättelsen kunde också överföras till dagens oroliga tider där många barn far illa, bland annat i Ukraina. ”Mot okänt land” heter den första delen i den här bokserien.

Och hur ligger det till på skolfronten då? Ja, jag är nog inte längre riktigt up to date vad gäller skolfrågor. Jag kollar förstås vad som diskuteras om skolan och just nu tycks bland de hetaste ämnena vara elevernas skärmtid. Ja, det här var nog inget stort problem under min tid i skolan.

Det gläder mig att så många fortfarande vill kolla materialet på min webbplats. Materialet handlar ju om baskunskaper, främst i läsning och skrivning. De olika delarna som ingår i materialet torde vara gångbara trots att det gått en tid sedan jag utarbetade dem. Jag brukar påminna om Läsprotokoll åk 1 så här i början av läsåret. Material som frekvent laddas ner är Högfrekventa ord, Lång och kort vokal, Bild och ord, både pappersversionen och nätversionen, Läsinlärning – sammanljudning och skrivstilsövningar.

Allt gott inför det nya läsåret!

Kjell

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.